KAMUSAL PROGRAM

Ne burada ne orada! – Nejbir Erkol’dan (Mardin) bir performans. Süre: 45 dakika.
21.05.2022 | 11:00 | Tasarim Vakfi Galerisi

Erkol’un performansi; 2019’da sinir ötesinden atilan bir havan mermisinin Nusaybin’deki evinin 97 adim önüne düstügü olayin anisina dayanarak bir prekaryanin ortaya çikma olasiliklarini arastirmaktadir. Önceki gün yagan yagmur nedeniyle islak olan zemin, bahsi geçen havan mermisinin kabugunun patlamasini engellemistir. Kabugun geride biraktigi çukurdan toplanan kanyas (Phalaris) otu metaforunu kullanarak hayali hikaye anlatimi seklini alacak bu performans, güvenli alan, dogal dayaniklilik ve kirilganlik kavramlarini isleyecek. Gösteriye çim eskizleri de esik edecektir.


Yol Gösterici Dalga Boyum Olarak Umutsuzlugun Feryadiyla Sinirsal ve Usullü Erozyonlar – Bint Mbareh’ten (Filistin / Birlesik Krallik) bir performans. Süre: 45 dakika.
21.05.2022 | 15:00 | Develi Han

Bint Mbareh’in Mardin’deki performansi, mülsüzlügün yarattigi aci ve kederi baslangiç noktasi olarak almaktadir. Bunlar; peygamberlere ve azizlere ünlemlerin yaygin ve aci için gerekli kanallar oldugu derin ve etkileyici anlardan olusmaktadir. Bu baglamda sanatçi;  sonik ünlemlerin bir vücuttan digerine ulastikça, sahip oldugu sesi olusturan materyal sayesinde nasil sahte veya hayali bir sinirin neleri dikte ettigini ve ne tür bir siddeti kiskirttigini umursamadan sinirlari yikip astigini arastirmaktadir. Sanatçinin genel anlamda arastirmalari; Filistin’deki tapinak mitolojisi, tapinagin nasil bir komsu oldugu ve Filistin’den sürülen topluluklarin azizleri ve peygamberleriyle hala nasil zaman ve mekani sorunsuz bir sekilde asan seslerin aracilik ettigi komsucul yollarla baglanti kurmaya devam ettikleri üzerinedir.


Paylasimci Notalar – Kathyayini Dash (Hindistan), Petra Nachtmanova (Viyana) Erkan Çanakçi (Istanbul) ve Çagri Koç’un (Mardin) müzikal isbirligi. Tarabya Kültür Akademisi tarafindan desteklenmektedir.
21 May, 2022 |16:00 | Develi Han

Bu perofrmans; Anadolu siir repertuarindan olan sairlerle, Kabir Saheb’in Hint Bhakti siir repertuarindan olan sairlerin dünyalarinin birlesmesini saglamaktadir. Türk Yunus Emre ve Hintli Kabir Saheb’I baslangiç noktalari olarak kullanan bu müzikal kesif, bu iki sairin eszamanliliklarinin yani sira her yerde bulunabilir mevcudiyetlerini de aydinlatmaktadir. Ortak kelime dagarciklari gibi müzikleri de çok tanidik bir arzulamayi, hasreti, aglama ve gülme arasinda var olan özel bir baglilik tonunu yansitan; birlestirici bir içe gömülüse sürükleyen; sadece yüregin anlayabilecegi yollarla insanlari bir araya getiren, Avrasya ovalarinda dinamik bir sekilde hareket eden Sufi ve Bhakti akimlari ve sairlerimizin zamanindaki iki gemi arasindaki köprüyü temsil edebilen bir çani çalmaktadir.


Yeme Günleri: Bhagwati Prasad’dan (Hindistan) gida-bazli bir angajman.
20 – 25 May, 2022 | çesitli vakitler | Develi Han

Sanatçi; Begumpura – Kedersiz Bir yer adli projesinin bu gida temelli aktivasyonunda, halki dilin etrafinda olusan bir sosyal-ekoloji üzerine yemege davet etmektedir. Bu göçebe ütopyanin sakinleri; her seyin bir digerinin içinde yer alma ve digerinin içinden geçebilme yetenegine sahip oldugu inanciyla birlesmektedir. Eski Mardin’de kurulan derma çatma bir siginak; dil ve yemek ile ilgili ortak deneyimler araciligiyla kurulan bir yakinligin tahayyül edildigi bir alan haline geliyor. Afiyet olsun!


border_less kolektifinden Okuma Odasi
20 May – 20 June, 2022 | 12:00 – 18:00 | Kebikeç Sahaf Cafe

Bagimsiz arsivleme ve yayin platformu olan border_less kolektifi tarafindan bir araya getirilen Okuma Odasi, 5. Mardin Bienali’nin ele aldigi kavramlarin üzerine daha fazla okuma yapilmasini saglayarak, bu kavramlarin yavas yavas derinliklerine inilmesinine olanak tanimaktadir. Bienal boyunca, samimi bir kütüphane-kafeden olusan Okuma Odasi; sanatçi Baver Doganay’in koordinatörlügünde parallel etkinliklere ev sahipligi yapacaktir. Kaynakça; Karan Shrestha, Ritu ve Tenzing, Abdessamad El Montassir, Merve Ünsal, Lara Ögel, Gülsah Mursaloglu, Merve Akar Akgün, Ilgin Seymen, Fisun Yalçinkaya, Baver Doganay, Adwait Singh ve border_less  tarafindan derlenmistir.


Bilgi Ekonomilerini demokratize et: Sanatta alternatif yayincilik girisimleri, telif müsaadeleri, patente direnis ve internetin gelecegi üzerine kendi kendini yöneten bir tartisma.
21 May, 2022 | 12:00 | Kebikeç Sahaf Café

Katilimcilar: border_less kolektifi(Istanbul),Ipek Hamzaoglu (Viyana), Lara Ögel (Istanbul), Merve Ünsal (Istanbul) Sibel Horada (Istanbul) ve Thukral ve Tagra (Yeni Delhi)


Mistik Kozmopolit ve Uzlasmaz Sonikler: Dina Amro (Filistin/Birlesik Krallik), Zahra Malkani (Pakistan) ve Kathyayani Dash (Hindistan/Güney Afrika) arasinda bir alisveris
22 May, 2022 | 12:00 | Alman Karargahi


Eray Cayli ve Erkan Özgen Konusmasi:
24 May, 2022 | 18:00 | 13 metrekare


28 MAYIS 2022 CUMARTESI
14:00 Adwait Singh Konusma – Loading / Diyarbakir


1 HAZIRAN 2022 ÇARSAMBA
14:00 Zahit Mungan Ev Sahipliginde Etkinlik – Zahit Mungan Atölyesi


10 HAZIRAN 2022 CUMA
13:00 -Yuvam Dünya Dernegi söylesisi – Tasarim Vakfi Meydan Galeri
“Iklim Degil, Biz Degiselim! / #BirGünArtikBugün”
Konusmacilar: Kivilcim Pinar Kocabiyik, Kübra Güler Dagtekin, Berivan Aslan Sungur, Özgül Öztürk


17 HAZIRAN 2022 CUMARTESI
19:30 “Bulutlar” belgeseli gösterimi – Marangozlar Kahvesi
Yönetmen: Osman Nuri Iyem
“Bulutlar”, küçük bir Ege köyünde yasayan Bulut ailesinin trajikomik hikayesini anlatiyor.