HAKKINDA

  /  HAKKINDA.

Döne Otyam
Tevfik Fikret Lisesi ve Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fransiz Dili Ve Edebiyati Bölümünü bitirdi. Bilkent ve Hacettepe Üniversitesi’de sanat üzerine dersler aldi. Çesitli sanat galerilerinde yöneticilik yapti, sergiler düzenledi. Abitus Sanat Projeleri ve Galeri Zon’u kurdu. Bazi TV kurulusunda sanat programi ve sanat yönetmenligi yapti. Dergi ve gazetelerde sanat üzerine röportajlar yapti. Istanbul’da Dolmabahçe Kültür Merkezi’nde ‘’Sudaki Suret’’ , Ankara Gari ve Istanbul Haydarpasa Gari’ndaki ‘’Buradan Çok Uzakta’’ , Mardin’de ‘’Davetinizi Aldim Tesekkürler’’ küratörlügünü yaptigi sergiler arasindadir. 1. Mardin Bienali’nin küratörlügünü de yapan Döne Otyam halen sanat danismanligi yapmaktadir.

Paolo Colombo

2008’den itibaren Istanbul Modern’de sanat danismanligi yapmaktadir. 2011’de yapilan 3. Selanik Bienali’nin küratörlerinden olmus ve 1999’daki 6. Istanbul Bienali’nin küratörlügünü yapmistir. 2001-2007 yillarinda Roma’da bulunan 21.yy. Sanati Ulusal Müzesi (Museo Nazionale delle Arti del XXI Secolo) küratörü olan Paolo Colombo, 1989-2000 arasinda Cenevre’deki Çagdas Sanat Merkezi’nin (Centre d’art contemporain) direktörü olmustur. Colombo ayrica çesitli ödüllü filmlerin ortak yapimciligini da üstlenmistir. 2012 de gerçeklestirilen Mardin Bienal’in küratörlügünü üstlendi.

Firat Arapoglu

Firat Arapoglu sanat tarihçisi, elestirmen ve bagimsiz küratör olarak Istanbul’da çalismaktadir. Altinbas Üniversitesi’nde Iktisadi, Idari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Sosyal Bilimler Bölümü’nde ögretim üyesi olarak çalismaktadir. Türkiye ve yurtdisinda birçok serginin küratörlügünü yapmistir. 3. ve 4. Uluslararasi Mardin Bienalleri’nin es-küratörlügünü yapmistir. Sanat ve sanat egitimi üzerine yazdigi makaleleri uluslararasi sempozyumlarda sunmustur. Uluslararasi Sanat Elestirmenleri Dernegi AICA-Türkiye’nin 2018-2020 baskanligini yapmaktadir.

Aysegül Sönmez

Bagimsiz sanat elestirmeni, gazeteci ve ögretim görevlisi. 1975 yilinda Istanbul’da dogdu. Lisans ögrenimini Istanbul Üniversitesi Italyan Dili ve Edebiyati’nda gerçeklestirdi. Siena Üniversitesi sanat tarihi bölümünde karsilastirmali sanat tarihi dersleri aldi. MÜGSF Resim bölümünde Modernizme Ragmen Modern baslikli teziyle yüksek lisansini tamamladi. Halen ayni bölümde doktora yapiyor. 1993 yilindan itibaren Negatif, Kim gibi çesitli aylik dergilerde ve 1997 yilindan itibaren düzenli olarak Milliyet gazetesinde muhabirlik ve köse yazarligi yapti. Halen Radikal gazetesi yazarligi yapiyor. 15 sanatçi en sevdigi plaklari sunar/ Mine Sanat Galerisi(2005), Engelli Edebiyat ve Suç Ortaklari/Tüyap Kitap Fuari(2006), Mario Rizzi Toplu Gösterimi 29. Istanbul Film Festivali (2010) gibi çesitli projelerin komiserligini üstlendi. 2008 yilinda Frankfurt Kitap fuari çagdas sanat yayinlari editörü oldu. 2009 yilinda AICA-Uluslararasi Sanat Elestirmenleri Dernegi- Türkiye baskanligi görevini sürdürdü. 2010 yili Kyoto Ödülleri Sanat ve Felsefe jürisinde yer aldi. Kadin basina bir festival isimli bir olusum baslatti. Kadin haklari ve feminist sanat pratigi alaninda çesitli etkinlikler gerçeklestiriyor. Haksiz Tahrik isimli deneysel bir sergi kitabi var. Çesitli uluslararasi yayin ve kitaplarda makaleleri bulunuyor. Düzenli olarak Akbank sanat ve GarajIstanbul’da panel ve canli söylesiler düzenliyor. Okan Üniversitesi güzel sanatlar fakültesinde ögretim görevlisi.

Hakan Irmak

1982 Mardin’de dogdu. 2006’da Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü’nden mezun oldu. Mardin’de faaliyet gösteren Çivi Yaratici Fikirler reklam ajansinin kurucusu,ajans baskani ve İstanbul merkezli Abitus Sanat Projeleri’nin kurucu ortaklarındandır. Bir çok festival, çağdaş sanat sergileri, sanatçı kitabı, müze ve sanat kurumları yayınlarının kreatif direktörlüğünü yaptı. Türkiye’de sanat ve turizm alanında yürütülen AB projelerinde tasarım uzmanı olarak görev aldı. 1. ve 2. Mardin Bienali’nde eserleri sergilendi. 2010-2018 yılları arasinda Mardin Bienali’nin görsel yönetmenligi ve koordinatörlügünü, 2018’den itibaren ise Döne Otyam’la birlikte direktörlüğünü yapmaktadır. Mardin Sinema Derneği’nin kurucu üyesi ve derneğin genel sekreterlik görevinin yanısıra, Uluslararası Tasarım Vakfı’nın da yönetim kurulu üyesidir. Çalışmalarına Mardin ve İstanbul’da devam etmektedir.


Mardin Sinema Dernegi Adina

Mehmet Hadi Baran

1964 Mardin’de dogdu ilkokul, ortaokul ve lise egitimini Mardin’de aldi. Mardin Belediyesinde uzun yillar Kültür ve Sosyal Isler Müdürlügü yapti. 2006’da ilki gerçeklesen Mardin Film Festivali’nin düzenlenmesi ve genel koordinatörlügünü yapti. Mardin Sinema Derneginin kurucu üyeleri arasinda bulunup 2010 yilindan beri baskanligini yürütmektedir. 1. ve 2. Mardin Bienali koordinatörlügünü yapti. En son Artuklu Belediyesi Baskan Yardimciligi görevini 3 yil kadar sürdürdü 3. ve 4. Mardin Bienali danisma kurulu içerisinde yer almaktadir.

Mehmet Sait Tunç

Mehmet Sait Tunç 1964 Mardin dogumludur. Isletme ve Sosyoloji alaninda lisans egitimi almistir. Mardin Sinema Derneginin kurucu üyelerinden olup dernekte baskan yardimciligina halen aktif olarak devam etmektedir. Izmir’deki Uluslararasi Aktivist Sanatçilar Birliginin yönetim kurulu üyesidir. Mardin ili ve ilçelerinde 128 sözlü tarih çalismasi yapmistir. Yönetmenligini Ugras Salman ile beraber yaptigi “Anlat Bana, Dövmeler, Agitlar, Hikâyeler “ isimli belgesel filmi, sinema otoriterlerince 2012 yilinda düzenlenen 65. Cannes Film Festivali kapsaminda basilan Türk Sinemasini tanitan katologa girmistir. Ayni zamanda 2. Roma Film Festivali Istanbul Film Festivali, Izmir Kisa Festivali ile birlikte birçok ilde gösterime girmistir. Mardin Film Festivalinde uzun süre etkinlik koordinatörlügü görevinde bulunmus ve 3. Mardin Bienalinde iki çalismasi ile yer almistir. Uysal Yenipinar ile birlikte “Güneydogu Anadolu Geleneksel Dövme Sanati Beden Yazitlari “ isimli kitabi 2013 yilinda yayinlanmistir.