5.Mardin Bienali 'KAMUSAL PROGRAM'

Ne burada ne orada! – Nejbir Erkol’dan (Mardin) bir performans. Süre: 45 dakika.
21.05.2022 | 11:00 |Alman Karargahı

Erkol’un performansı; 2019’da sınır ötesinden atılan bir havan mermisinin Nusaybin’deki evinin 97 adım önüne düştüğü olayın anısına dayanarak bir prekaryanın ortaya çıkma olasılıklarını araştırmaktadır. Önceki gün yağan yağmur nedeniyle ıslak olan zemin, bahsi geçen havan mermisinin kabuğunun patlamasını engellemiştir. Kabuğun geride bıraktığı çukurdan toplanan kanyaş (Phalaris) otu metaforunu kullanarak hayali hikaye anlatımı şeklini alacak bu performans, güvenli alan, doğal dayanıklılık ve kırılganlık kavramlarını işleyecek. Gösteriye çim eskizleri de eşik edecektir.


Yol Gösterici Dalga Boyum Olarak Umutsuzluğun Feryadıyla Sınırsal ve Usullü Erozyonlar – Bint Mbareh’ten (Filistin / Birleşik Krallık) bir performans. Süre: 45 dakika.
21.05.2022 | 15:00 | Develi Han

Bint Mbareh’in Mardin’deki performansı, mülsüzlüğün yarattığı acı ve kederi başlangıç noktası olarak almaktadır. Bunlar; peygamberlere ve azizlere ünlemlerin yaygın ve acı için gerekli kanallar olduğu derin ve etkileyici anlardan oluşmaktadır. Bu bağlamda sanatçı;  sonik ünlemlerin bir vücuttan diğerine ulaştıkça, sahip olduğu sesi oluşturan materyal sayesinde nasıl sahte veya hayali bir sınırın neleri dikte ettiğini ve ne tür bir şiddeti kışkırttığını umursamadan sınırları yıkıp aştığını araştırmaktadır. Sanatçının genel anlamda araştırmaları; Filistin’deki tapınak mitolojisi, tapınağın nasıl bir komşu olduğu ve Filistin’den sürülen toplulukların azizleri ve peygamberleriyle hala nasıl zaman ve mekanı sorunsuz bir şekilde aşan seslerin aracılık ettiği komşucul yollarla bağlantı kurmaya devam ettikleri üzerinedir.


Paylaşımcı Notalar – Kathyayini Dash (Hindistan), Petra Nachtmanova (Viyana) Erkan Çanakçi (İstanbul) ve Çağrı Koç’un (Mardin) müzikal işbirliği. Tarabya Kültür Akademisi tarafından desteklenmektedir.
21 May, 2022 |16:00 | Develi Han

Bu perofrmans; Anadolu şiir repertuarından olan şairlerle, Kabir Saheb’in Hint Bhakti şiir repertuarından olan şairlerin dünyalarının birleşmesini sağlamaktadır. Türk Yunus Emre ve Hintli Kabir Saheb’I başlangıç noktaları olarak kullanan bu müzikal keşif, bu iki şairin eşzamanlılıklarının yanı sıra her yerde bulunabilir mevcudiyetlerini de aydınlatmaktadır. Ortak kelime dağarcıkları gibi müzikleri de çok tanıdık bir arzulamayı, hasreti, ağlama ve gülme arasında var olan özel bir bağlılık tonunu yansıtan; birleştirici bir içe gömülüşe sürükleyen; sadece yüreğin anlayabileceği yollarla insanları bir araya getiren, Avrasya ovalarında dinamik bir şekilde hareket eden Sufi ve Bhakti akımları ve şairlerimizin zamanındaki iki gemi arasındaki köprüyü temsil edebilen bir çanı çalmaktadır.


Yeme Günleri: Bhagwati Prasad’dan (Hindistan) gıda-bazlı bir angajman.
20 – 25 May, 2022 | çeşitli vakitler | Develi Han

Sanatçı; Begumpura – Kedersiz Bir yer adlı projesinin bu gıda temelli aktivasyonunda, halkı dilin etrafında oluşan bir sosyal-ekoloji üzerine yemeğe davet etmektedir. Bu göçebe ütopyanın sakinleri; her şeyin bir diğerinin içinde yer alma ve diğerinin içinden geçebilme yeteneğine sahip olduğu inancıyla birleşmektedir. Eski Mardin’de kurulan derma çatma bir sığınak; dil ve yemek ile ilgili ortak deneyimler aracılığıyla kurulan bir yakınlığın tahayyül edildiği bir alan haline geliyor. Afiyet olsun!


border_less kolektifinden Okuma Odası
20 May – 20 June, 2022 | 12:00 – 18:00 | Kebikeç Sahaf Cafe

Bağımsız arşivleme ve yayın platformu olan border_less kolektifi tarafından bir araya getirilen Okuma Odası, 5. Mardin Bienali’nin ele aldığı kavramların üzerine daha fazla okuma yapılmasını sağlayarak, bu kavramların yavaş yavaş derinliklerine inilmesinine olanak tanımaktadır. Bienal boyunca, samimi bir kütüphane-kafeden oluşan Okuma Odası; sanatçı Baver Doğanay’ın koordinatörlüğünde parallel etkinliklere ev sahipliği yapacaktır. Kaynakça; Karan Shrestha, Ritu ve Tenzing, Abdessamad El Montassir, Merve Ünsal, Lara Ögel, Gülşah Mursaloğlu, Merve Akar Akgün, Ilgın Seymen, Fisun Yalçınkaya, Baver Doğanay, Adwait Singh ve border_less  tarafından derlenmiştir.


Bilgi Ekonomilerini demokratize et: Sanatta alternatif yayıncılık girişimleri, telif müsaadeleri, patente direniş ve internetin geleceği üzerine kendi kendini yöneten bir tartışma.
21 May, 2022 | 12:00 | Kebikeç Sahaf Café

Katılımcılar: border_less kolektifi(İstanbul),İpek Hamzaoğlu (Viyana), Lara Ögel (İstanbul), Merve Ünsal (İstanbul) Sibel Horada (İstanbul) ve Thukral ve Tagra (Yeni Delhi)


Mistik Kozmopolit ve Uzlaşmaz Sonikler: Dina Amro (Filistin/Birleşik Krallık), Zahra Malkani (Pakistan) ve Kathyayani Dash (Hindistan/Güney Afrika) arasında bir alışveriş
22 May, 2022 | 12:00 | Develi Han

Eray Caylı ve Erkan Özgen Konuşması:
24 May, 2022 | 14:00 | 13 metrekare


28 MAYIS 2022 CUMARTESİ
14:00 Adwait Singh Konuşma – Loading / Diyarbakır


1 HAZİRAN 2022 ÇARŞAMBA
14:00 Zahit Mungan Ev Sahipliğinde Etkinlik – Zahit Mungan Atölyesi


10 HAZİRAN 2022 CUMA
13:00 -Yuvam Dünya Derneği söyleşisi – Tasarım Vakfı Meydan Galeri
“İklim Değil, Biz Değişelim! / #BirGünArtıkBugün”
Konuşmacılar: Kıvılcım Pınar Kocabıyık, Kübra Güler Dağtekin, Berivan Aslan Sungur, Özgül Öztürk


17 HAZİRAN 2022 CUMARTESİ
19:30 “Bulutlar” belgeseli gösterimi – Marangozlar Kahvesi
Yönetmen: Osman Nuri İyem
“Bulutlar”, küçük bir Ege köyünde yaşayan Bulut ailesinin trajikomik hikayesini anlatıyor.